Het vormgeven van een uitvaart is een heel persoonlijk proces en een ‘eenvoudige’ uitvaart (trouwens: wat is eenvoudig?) kan net zo troostrijk zijn als een uitvaart waarbij veel mensen worden verwacht. Maar voor wie voorkeur heeft voor het minder reguliere, de anders dan anders uitvaart, valt er tegenwoordig steeds meer te kiezen. Toch is wat er óók kan vaak nog niet zo bekend.

We beginnen bij het begin:
Je kunt jezelf en wie straks achterblijft, een handje helpen door te praten over wat een mooi afscheid voor je betekent. Ook al hoop je tegelijkertijd waarschijnlijk dat je 100 jaar oud mag worden. Samen nadenken en praten over het moment dat voor ons allemaal ooit een keer komt, kan troost en duidelijkheid bieden. En daarna ga je gewoon door met leven….Daarnaast kunnen wensen vaak vooraf worden uitgewerkt, wat mogelijk (flinke) kosten kan besparen.

Wat kan en mag je zelf doen?
Het korte antwoord luidt: in principe alles! Alles mag, maar niets moet. Als uitvaartbegeleidster is het mijn passie om je bij al die belangrijke vragen en details van A tot Z te ontzorgen. Maar weet: van het doen van de aangifte van overlijden, het ontwerpen van het drukwerk en het maken van de uitvaartkist, van het vervoer tot de begeleiding: er is niets dat je niet zelf zou mogen doen en regelen. 

In de praktijk is het echter handig om een uitvaartverzorger in te schakelen. Een ervaren uitvaartbegeleider weet de weg in uitvaartland, weet ook welke valkuilen kunnen opdoemen. Ik adviseer én assisteer je hierbij graag. In de praktijk kunnen, juist door een goede samenwerking tussen uitvaartleider en familie, heel veel wensen op een mooie en grootse (of juist heel kleine en intieme!) manier worden gerealiseerd.

En nadenkend over kosten:
Bij een naturapakket verzekering zijn de keuzemogelijkheden wat beperkter. Je krijgt dan namelijk geen geld uitgekeerd maar diensten, die voor het grootste deel al zijn vastgelegd.  Wijzigen is dan meestal alleen met bijkomende kosten mogelijk. Wel is het ook bij een pakketverzekering nog steeds mogelijk om te kiezen voor een eigen uitvaartverzorger. Maar de vergoeding van de verzekeraar zal lager zijn.

Een andere mogelijkheid is de kapitaalverzekering. In plaats van een pakket diensten, verzeker je dan een bedrag. Daarbij heb je de mogelijkheid om zelf een uitvaartverzorger uit te kiezen en heb je volledig vrije keuze in hoe de uitvaart eruit komt te zien. Bij duidelijke ideeën over hoe de laatste reis eruit mag/moet komen te zien, kan dit dus een goede keuze zijn.