Het vormgeven van een uitvaart is een heel persoonlijk proces en een eenvoudige uitvaart (en trouwens: wat is eenvoudig?) kan net zo troostrijk zijn als een uitvaart waarin andere keuzes worden gemaakt. Maar voor wie voorkeur heeft voor het minder reguliere, de anders dan anders uitvaart, valt er tegenwoordig steeds meer te kiezen. Toch is wat er óók kan vaak nog niet zo bekend.

We beginnen bij het begin:
Je kunt jezelf en wie straks achterblijft, een handje helpen door te praten over wat een mooi afscheid voor je betekent. Ook al hoop je tegelijkertijd waarschijnlijk dat je 100 jaar oud mag worden. Samen nadenken en praten over het moment dat voor ons allemaal ooit een keer gaat komen, kan troost en duidelijkheid bieden. Als het afscheid daadwerkelijk daar is, weten je nabestaanden wat je wensen zijn en hoe ze dit met elkaar vorm kunnen gaan geven. Daarnaast kunnen wensen vaak vooraf worden uitgewerkt, wat mogelijk (flinke) kosten kan besparen.

Wat kan en mag je zelf doen?
Het korte antwoord luidt: in principe alles! Alles mag, maar niets moet. Het is mijn passie om je bij al die belangrijke vragen en details van A tot Z te ontzorgen. Maar weet: van het doen van de aangifte van overlijden, het ontwerpen van het drukwerk en het maken van de uitvaartkist, van het vervoer tot de begeleiding: er is niets dat je niet zelf zou mógen doen en regelen.

In de praktijk is het echter handig om een uitvaartleider in te schakelen. Een ervaren uitvaartbegeleider weet de weg in uitvaartland, weet ook welke valkuilen kunnen opdoemen. In de praktijk kunnen, juist door een goede samenwerking tussen uitvaartleider en familie, heel veel wensen op een mooie en intieme manier worden gerealiseerd.

En nadenkend over kosten:
Overweeg je te kiezen of heb je eerder gekozen voor een naturapakket verzekering, dan is het belangrijk om je te realiseren dat de keuzemogelijkheden wat beperkter zijn. Bij een dergelijke verzekering krijg je namelijk geen geld uitgekeerd maar diensten, die voor het grootste deel al zijn vastgelegd. Je bepaalt dan eigenlijk vooraf hoe je uitvaart er uit komt te zien. Wijzigen is in dat geval meestal alleen met bijkomende kosten mogelijk.

In plaats van een naturapakket verzekering kun je ook kiezen voor een kapitaalverzekering. In plaats van een pakket diensten, verzeker je dan een bedrag. Daarbij heb je de mogelijkheid om zelf een uitvaartverzorger uit te kiezen en heb je volledig vrije keuze in hoe de uitvaart eruit komt te zien. Zeker voor wie duidelijke ideeën heeft over hoe de laatste reis die we maken eruit mag/moet komen te zien, kan de geldverzekering een goede keuze zijn.