Ik ben lange tijd als uitvaartverzorger en uitvaartleider verbonden geweest aan een grote uitvaartorganisatie. Langzamerhand werd me duidelijk dat ik nabestaanden op een andere manier wilde bijstaan en zo ontstond Liefdevol Afscheid nemen. Ik werk als uitvaartverzorger en woordbegeleider. Ook ondersteun ik collega’s uit de uitvaartzorg waar en wanneer dit nodig is.

Mijn rol voor en tijdens de uitvaart is die van regisseur en spreker – een betrokken ‘regelaar’ die weet wat mogelijk is en die je helpt om uw wensen vorm te geven. Maar die op basis van jarenlange ervaring ook kan inschatten waar qua mogelijkheden of kosten knelpunten zouden kunnen ontstaan en deze tijdig overlegt.

Wat het werken in de uitvaartzorg voor mij zo speciaal maakt is lastig in een paar zinnen samen te vatten, maar ik probeer het toch:

Als iemand net is overleden, zit wie achterblijft vaak in een emotionele achtbaan. En juist dan moeten er beslissingen worden genomen over de uitvaart van de persoon die nu zo wordt gemist. Het begeleiden van dat proces vergt creativiteit, doorvragen, soms even afstand nemen en het regelen van veel, heel veel details.

En dat maakt alle contacten en elke uitvaart anders. Daardoor ervaar ik mijn werk ook na al die jaren nog steeds als intens, uitdagend en bijzonder. En natuurlijk maak ik met regelmaat dingen mee die me echt raken, ik laat me daarin ook raken. Maar ik realiseer me wel steeds dat mijn rol die van de regisseur moet zijn, van ‘de spin in het web’. Die insteek zorgt ervoor dat ik de rode draad blijf zien. Maar ik ben nog elke keer weer dankbaar dat ik dit mag doen!

Ik ben je graag van dienst, neem bij vragen gerust contact op.