Steeds vaker wordt na een overlijden gekozen voor een niet-kerkelijke uitvaart, een uitvaart waarbij geen priester, pastor of dominee is betrokken. Hier heeft de ritueel- of woordbegeleider zijn rol en ik ben je hierbij graag van dienst.

Ritueel begeleiding is het op zeer persoonlijke en niet-kerkelijke wijze invullen van de afscheidsceremonie. Samen zoeken we hoe we dit bijzondere en indrukwekkende moment kunnen markeren. Met teksten, muziek en rituelen die iets zeggen over de persoon waarvan we afscheid moeten nemen. Hoe stond hij of zij in het leven, wat was belangrijk, wat paste specifiek bij hem of haar?

Ritueel begeleiding en woordbegeleiding door Brigitte Boxstart. West-Brabant, omgeving Bergen op Zoom , Roosendaal en Etten-Leur. Foto gemaakt door Arie Storm Fotografie.Met symboliek en rituelen geven we als mensen inhoud en betekenis aan bijzondere levensmomenten. Ze helpen ons om de overgang te maken van de oude naar de nieuwe situatie.

Voor het afscheid dat gaat komen vinden we samen die woorden, symbolen en rituelen die passen. Passen bij de overledene, passen bij jou en bij het moment. Woorden, symbolen en rituelen die recht doen aan het unieke leven dat nu is voltooid.


Werkwijze

In de week van de uitvaart kom ik langs voor een familiegesprek. Ik luister naar alle gedachten en ideeën over de uitvaart, naar de persoonlijke verhalen. Ik vraag ook door, naar specifieke details. Details die juist iets kunnen zeggen over iets dat anders wellicht niet aan de orde zou zijn gekomen.

Ons gesprek wordt vertaald in teksten en in een draaiboek. Dit draaiboek overleg ik vooraf, zodat je tijdens het afscheid niet voor verrassingen komt te staan. Samen maken we de afscheidsdienst persoonlijk, samen doen we recht aan het leven dat nu voorbij is.

Ook kan ik je begeleiden bij het kiezen en opstellen van een gedachtenisprentje of het samenstellen van een fotopresentatie.