Steeds vaker wordt na een overlijden gekozen voor een niet kerkelijke uitvaart, zonder priester, pastor of dominee. Regelmatig wordt dan een ritueel- of woordbegeleider ingezet. Ik ben je hierbij graag van dienst.

Met een uitvaart sluit je iets iets af wat nooit meer terugkomt. Binnen je verdriet de juiste woorden vinden is dan vaak moeilijk. Samen met jullie geef ik dit afscheid vorm. Met teksten, muziek en rituelen die iets zeggen over de persoon waarvan je afscheid moet nemen. Hoe stond hij of zij in het leven, wat was belangrijk en specifiek voor hem of haar?

Ritueel begeleiding en woordbegeleiding door Brigitte Boxstart. West-Brabant, omgeving Bergen op Zoom , Roosendaal en Etten-Leur. Foto gemaakt door Arie Storm Fotografie.Voor het afscheid dat gaat komen vinden we samen die woorden, symbolen en rituelen die passen. Passen bij de overledene, passen bij jullie en bij het moment. Woorden, symbolen en rituelen die recht doen aan het unieke leven dat nu is voltooid.

Werkwijze
In de week van de uitvaart kom ik bij je langs voor een familiegesprek. Ik luister naar jullie gedachten en ideeën over de uitvaart, naar de persoonlijke verhalen. Ik vraag ook door, naar specifieke details. Details die anders misschien niet naar boven zouden zijn gekomen. En het klinkt misschien gek….maar ik luister ook naar wat niet wordt gezegd.

Ons gesprek wordt vertaald in teksten en in een draaiboek. Het draaiboek bespreken we vooraf, zodat je tijdens het afscheid niet voor verrassingen komt te staan. Samen maken we de afscheidsdienst persoonlijk, samen doen we recht aan het leven dat nu voorbij is.

Ook bij het kiezen en opstellen van een eventueel gedachtenisprentje of het maken van een fotopresentatie ben ik je graag van dienst.